Olu produkti
Olas ir plaši lietots un uzturvērtības ziņā vērtīgs produkts. Papildus tam, tām piemīt arī dažādas funkcionālās īpašības.
Pārtikas produktu ražošanā olas un no tām iegūtos produktus izmanto kā:
- Emulgatorus;
- Koagulantus;
- Putu veidotājus, u.c.
Olas sastāvs
Olas vidēji sver 62 g, no kā 10% veido čaumala, bet atlikušo - olu baltums un dzeltenums. Olu sastāvs var mainīties atkarībā no dažādiem faktoriem, tostarp vistu šķirnes, vistu barības, u.t.t. Olu dzeltenums veido aptuveni 31% no olas. Olu dzeltenums pirms apstrādes var saturēt vidēji 48% ūdens. Atlikušo olas dzeltenuma masu veido galvenokārt tauki (~33%), olbaltumvielas (~16%) un nedaudz ogļhidrāti (~2%).
Olu baltums veido aptuveni 58% olas. Olu baltums pirms apstrādes var saturēt vidēji 88% ūdens. Neskaitot ūdeni, olu baltumā dominē olbaltumvielas (10%). Olu baltums satur salīdzinoši maz ogļhidrātus (~0,8%) un taukus (<0,2%).
Sausie olu produkti
Lai nodrošinātu nemainīgu kvalitāti, ražošanā ērti ir izmantot olas sausā veidā. Tās ir dehidratētas olas - tas nozīmē, ka no svaigām olām ir iztvaicēts gandrīz viss ūdens, atstājot koncentrētu pulveri. Šāda veida produktiem ir ievērojami garāks derīguma termiņš, tas ir higiēniski drošāks (nav Salmonellas riska pēc pasterizācijas), ir iespējama precīzāka dozēšana, vieglāka uzglabāšana un transportēšana.
Piedāvājam sausos olu produktus - olu pulveri, dzeltenuma pulveri un baltuma pulveri.
Olu dzeltenuma pulveri var izmantot tādu produktu ražošanā kā majonēze un mērces, maizes un konditorejas izstrādājumos, makaronos un nūdelēs, kā arī citos produktos.
Olu baltuma pulvera populārākais pielietojums ir kā putu veidotājs uzputotos saldumos (bezē un zefīros).

