Testi / laboratorijas aprīkojums
Mūsdienās testēšana ir neatņemama daļa no pārtikas ražošanas un kvalitātes kontroles procesiem. Ar precīziem testiem iespējams noteikt alergēnus, mikroorganismus, toksīnus vai piesārņojumu, nodrošinot, ka produkti ir droši un kvalitatīvi.
Kas ir pārtikas alergēni?
Pārtikas alergēni ir vielas, kas atrodas noteiktos pārtikas produktos un var izraisīt alerģisku reakciju cilvēkiem ar paaugstinātu jutību pret tiem. Tie parasti ir olbaltumvielas, kuras imūnsistēma kļūdaini atpazīst par kaitīgām.
Alerģisku reakciju var izraisīt pavisam neliels daudzums pārtikas sastāvdaļu, pret kurām cilvēks ir jutīgs. Alerģiskas reakcijas simptomi var būt viegli (nieze vai izsitumi), bet var attīstīties līdz smagākiem simptomiem, piemēram, vemšanai, caurejai, sēkšanai un reizēm arī anafilaksei jeb anafilaktiskajam šokam.
Savukārt pārtikas nepanesība ir apgrūtināta noteiktu vielu, piemēram, glutēna, sagremošana, kā rezultātā rodas vēdera uzpūšanās, vēdergraizes vai caureja.
Pārtikas testēšanas ieguvumi
- Drošība un atbilstība – garantē, ka produkti atbilst pārtikas drošības un kvalitātes standartiem.
- Reputācijas aizsardzība – novērš riskus, kas var ietekmēt uzņēmuma tēlu.
- Ātra problēmu identificēšana – samazina zaudējumus un ražošanas dīkstāves.
- Klientu uzticība – droši un pārbaudīti produkti veido ilgtermiņa lojalitāti
Izplatītākie pārtikas alergēni
Visbiežāk tiek testētas alerģijas pret šādiem pārtikas produktiem:
- Mandeles;
- Lazdu rieksts;
- Zemesrieksts;
- Sezams;
- Sinepes;
- Olas;
- Vēžveidīgie;
- Soja;
- Glutēns;
- Piens;
- Koku rieksti;
- Lupīnas;
- Selerijas;
- Griķi.
Šie testi darbojas pēc vienkārša principa – ņem paraugu, uzklāj testā, un dažu minūšu laikā iegūsti rezultātu. Nav nepieciešams papildu laboratorijas aprīkojums, speciālas telpas vai apmācīts personāls, kas ļauj ietaupīt gan laiku, gan līdzekļus. Atšķirībā no klasiskajiem laboratorijas risinājumiem, kuros paraugu analīze var aizņemt vairākas stundas vai dienas, ātrie alergēnu testi ļauj rīkoties uzreiz – novērst piesārņojuma risku un nodrošināt produktu drošību jau ražošanas procesā.
Antibiotiku testi pienam - ērts un fleksibls risinājums piena kvalitātes kontrolei. Precīzi nosaka Betalactam, Cephalexin, Ceftiofur un Tetracyclines klātbūtni pienā! Ātrs un viegli nolasāms rezultāts - tikai 5 minūtes!
Laboratorijas aprīkojumus
- Patogēnu testēšana - Salmonella, E.coli, Listeria.
- Petrifilm testēšanas risinājumi - Pelējums, raugs, enterobaktērija u.c
- Mikotoksīnu testēšanas risinājumi - graudaugi
- Vides monitorings, kas nereti tiek dēvēts par sanitārās uzraudzības sistēmu, Iespēja izvairīties no nevēlamu baktēriju perēkļu veidošanās - palīdz konstatēt vai ražošanas vidē nav potenciālu perēkļu, kā arī ražošanas telpu un iekārtu higiēnas rādītāju uzlabošana.

